Lepesi-Benkő Réka
Itt add meg az alcímet

Gyermekeink testközelségre, hordozásra születtek. Mikor felemeljük őket, széttárják karjaikat, felhúzzák és széttárják térdeiket: ölelj magadhoz!

Mikor egy kisbaba megszületik, ő nem tudja, hová, milyen kultúrába született. Mindegy, hogy hol, kik veszik körül, az ő igényei azonosak maradnak: élelem, biztonság, testmeleg... Az édesanya melle az élelem, ölelő karja, illata, szívdobogása a biztonságot és a testmeleget jelenti a gyermeknek. Nem a kiságy csillogó-zenélő forgói, hanem egy hús-vér ember, akinek mozgása, szaga, íze, tapintása van, aki ha érzékeli szükségleteit, gondolkodás nélkül igyekszik azokat kielégíteni. Nem elkényeztetés, hanem válaszkészség jellemzi ezeket a kapcsolatokat. A gyermek, ha magára hagyják, elpusztul. Miért "neveljük" mégis magányra gyermekeinket? A civilizált európai ember az utóbbi századokban egyre inkább megpróbálta az ösztönösséget kitessékelni a gyermeknevelésből, a gyermeknevelés intellektuális alapokon nyugszik, a csecsemőnek "meg kell tanulnia" egyedül aludni, időre, meghatározott mennyiségeket enni, zajt nem csapni, lehetőleg úgy tenni, mint aki nem is létezik...

Ha nem vagyunk meggyőződve ennek előre vivő voltáról, feltehetjük magunknak a kérdést: mégis, hogyan őrizhetném meg a gyermekemet az ősbizalom állapotában?

A kötődő, más néven válaszkész nevelés eszköztárából mindenki saját habitusa szerint válogathat: igény szerinti szoptatás - mára már a WHO ajánlás is megfogalmazza előnyeit - elválasztódásig, együttalvás, babahordozás...

2011 óta segítem a hordozni vágyó családokat ClauWi hordozási tanácsadóként. 2013-ban elvégeztem a speciális hordozási tanácsadói képzést is. Azóta koraszülöttek, egyéb egészségügyi problémával, speciális élethelyzetekben lévő családoknak is tudok segíteni, hogy részesülhessenek a hordozás nyújtotta testkontaktus örömében. Célom, hogy anatómiailag helyesen, a gyermek mozgásfejlődésének és a család adottságainak megfelelően tanítsak hordozni, az egyéni igények és lehetőségek felmérését követően.

2014-ben, magam is háromgyermekes anyaként csatlakoztam a BIKE WITH BABY Programhoz hordozási tanácsadóként. 2017 elején megszületett negyedik gyermekem, második kislányom is.

Hiszem, hogy majdnem minden tevékenységbe - így a sportolásba is - be lehet vonni a kicsiket és így mind az anya, mind gyermeke úgy élvezhetik a mozgás előnyös hatását, hogy egy pillanatra sem szükséges elváljanak egymástól, ha nem akarják.