Egészséges gerinc és gát életvitelszerű hordozás mellett is
Itt add meg az alcímet

Mi lennénk a legboldogabbak, ha már készült volna rólunk-velünk, ill. a hordozós sportoknak az anyai gerincre és a gáttájékra gyakorolt hatásáról tanulmány, de ez még várat magára...:p

Addig is, nézzünk néhány dolgot logikusan, eddigi tanulmányaimra alapozva:


- A gyermekágy kifekvése

Az ember lánya szülés után 6 hétig a gyermekágy idejét tölti, ami nem a sportolásból "kiesett", holt idő, hanem visszahozhatatlan, bepótolhatatlan fontos időszak belső szöveteink regenerálódásában (na meg a babával való kötődés kialakulásában), ezért szülés után nagyon ajánlott minél többet pihenni, az újszülöttel összebújni és még a házimunkát is csak fokozatosan elkezdeni! Ez érvényes a legháborítatlanabb szülésre is, amikor pedig az édesanya úgy érzi, hogy már napokkal utána hegyeket tudna megmozgatni.

Saját meglepő tapasztalatom az volt, hogy bár nem hüvelyi úton születtek a kisfiaim, a kismedencémnek bizony így is volt miből regenerálódnia, amit szerencsére magától szépen meg is oldott a természet pár hét alatt - bár másodszorra már hosszabb időbe telt. 

Tévhit, hogy a (hüvelyi) szülés (önmagában) árt a szöveteinknek, ugyanakkor már maga a várandósság is egy igénybevétel a számára, ami normális esetben nem hagy maradandó élettani változást, de saját bőrömön megélni mégis nagyon érdekes élmény volt! 

A gyermekágy elnevezés nagyon szemléletes és akárhányadik babáját, akárhogyan is (hüvelyi úton vagy császármetszéssel) hozza világra egy anya, remélem, hogy van érdemi segítsége ebben a pár hétben!


- Intimtorna

A nő gátszövete, medencéje és egész teste arra van kitalálva, hogy babákat hordjon ki, megszülje őket, végül visszaálljon eredeti állapotába. Minél beavatkozásmentesebb és természetesebb szülésben volt része az anyának, ez annál igazabb, de persze így, ebben a formában csak egy általános állítás.

Jó tudni, hogy az intimtorna gyorsítja a természetes regenerálódást, erősebbé teszi belső izmainkat, aminek "csak" egy pozitív mellékhatása, hogy a szexuális élet minőségét is javítja, de ami ennél is fontosabb, hogy rengeteg későbbi nőgyógyászati, széklet- és vizelettartási problémát is megelőz, hiszen összes női- és a kiválasztásban szerepet játszó szerveink egy részét a kismedence belső izmai tartják megfelelő helyükön.

Az intimtorna tehát prevenciós eszközként vagy akár meglévő kellemetlenségre is gyógyír lehet, így mindenkinek csak ajánlani tudom akár várandósság előtt is!


- Gerinctorna, gerincjóga, pilates, gyógytorna, LoveYourBelly

Sokan panaszkodnak sport nélkül, a hétköznapokat élve is arra, hogy hordozás alatt/után fáj a hátuk, derekuk. A hordozóeszköz típusa, tulajdonságai és a hordozás módja is befolyásolja, mennyire érezzük nehéznek vagy épp könnyűnek ugyanazt a hordozott babát, de core izmaink karbantartása hordozás nélkül is fontos, különösen, ha életvitelszerűen hordozunk!

A várandósság önmagában is óriási megterhelés a gerincoszlop számára és ahogyan kerekedik, nehezedik a hasunk, ehhez alkalmazkodva deformálódik a gerinc ágyéki szakasza. A deréki  szakasz (szinonimája az ágyékinak) lordózisa egyre nagyobb ívet alkot. Ez a deformitás a szülés utáni hetekben, hónapokban jó esetben részben magától visszarendeződik, másfelől viszont, ha nem figyelünk rá tudatosan, akkor a várandósság hónapjai alatt rögzülhet egy olyan testtartás, ami szülés után már csak rontja a helyzetet, ha egyébként is volt hajlamunk derék-, hátfájásra.

Szerencsére napjainkban már egyre több kismama ismeri fel a várandósság alatti (specifikus) mozgás jelentőségét, amivel megerősíti vagy éppen karban tartja többek között a gerincét tartó izmokat, ezzel megelőzve a fájdalmakat és gyorsítva a szülés utáni regenerációt a gerincoszlop számára is.

Nagyon fontosnak tartom leírni, hogy bár számos előnyét tudjuk felsorolni, a kerékpározás nem az a mozgásforma, ami a hátfájást megszünteti, sőt! Aki heti több órában, vagy pl életvitelszerűen műveli, annak érdemes minimum heti egy órát rászánnia valami olyan tevékenységre, ami ezt kompenzálja (ld az alcímben felsorolt óratípusok).

Ez ugyanúgy érvényes nem szült nőkre, sőt a férfiakra is, tehát a bejegyzés egy, a BIKE WITH BABY-től függetlenül is fontos figyelemfelhívás egy spinning instruktortól, személyi edzőtől, anyától és egyben szülésznő hallgatótól! :)